Greenchoice.cz

Bidenova administrativa schvaluje první velkou pobřežní větrnou farmu

Projekt Vineyard Wind poblíž pobřeží Massachusetts by generoval dostatek elektřiny pro napájení 400 000 domácností.

Očekává se, že výstavba první větrné farmy na moři v komerčním měřítku začne letos v létě poté, co Bidenova vláda v úterý definitivně schválila projekt, který doufá, že bude předzvěstí nové éry větrné energie v celých Spojených státech.

Projekt Vineyard Wind vyžaduje instalaci až 84 turbín v Atlantském oceánu asi 12 námořních mil od pobřeží vinice Marthy ve státě Massachusetts. Společně by mohly generovat asi 800 megawattů elektřiny, což by stačilo na napájení asi 400 000 domácností.

Projekt by převyšoval rozsah dvou stávajících větrných farem v zemi, u pobřeží Virginie a Rhode Island. Společně vyrábějí pouze 42 megawattů elektřiny.

„Budoucnost čisté energie máme ve Spojených státech na dosah,“ uvedla v nedávno ministryně vnitra Deb Haalandová. Bidenova administrativa v březnu oživila tento projekt jako součást většího úsilí o řešení změny klimatu.

Toto úsilí spojuje cíl Bidenovy vlády snížit emise skleníkových plynů a oteplování planety s příslibem, že obnovitelná energie vytvoří nové ekonomické příležitosti. Vláda se zavázala vybudovat 30 000 megawattů větrné energie na moři ve Spojených státech do roku 2030. Je to cíl, který Bílý dům uvedl, že by každoročně vyvolal kapitálové investice ve výši 12 miliard dolarů a do konce tohoto desetiletí podpořil 77 000 přímých i nepřímých pracovních míst.

Zdroj: nytimes.com

Podobné články