Greenchoice.cz

Cesta korkových produktů

Vsadíme se, že většina má spojený korek pouze s vínem nebo botami. Věděli jste, že se z něj vyrábí i různé módní doplňky? Dáte nám za pravdu, že kožené produkty znáte stoprocentně, ale představte si, že takový korek je zkrátka lepší než kůže, a to jak na pohled, tak na dotek. Jak je to možné? A jak se vůbec takové korkové doplňky vyrábí? Pojďme se na to společně podívat trochu blíž.

Korek je přírodní materiál, korková kůže je jemná, pružná, hladká a vůbec se nedrolí. Obsahuje také vzduchové bubliny, díky kterým je korek krásně lehoučký.Víte, že korkový batoh ani kabelka na slunci nevyblednou?

Sklizeň korku

Vše začíná u korkovéhu dubu, konkrétně u jeho kůry. Tento historický a fascinující strom pochází ze středomoří. Pěstuje se pro přírodní korek, který se získává olupováním kůry v intervalech 9 až 15 let. Naše produkty pochází z Portugalska, kde se nachází zhruba 50 % všech korkových dubů na světě. Nejprve vyroste ze žaludu statný strom se silnými větvemi, což odpovídá délce zhruba čtvrt století. Poté se ze stromu opatrně sloupne kůra. Kůra dubů se odřezává pomocí speciálních nožů, je to proces, který mohou provádět pouze odborníci. Tato kůra ale není vhodná k výrobě korkové textilie, na tu se čeká delší dobu. S odstraněním kůry se aktivuje obranný mechanismus stromu, díky kterému začne růst nová a silnější kůra. Kůra poté znovu dorůstá a sklízí se po 9 až 15 letech (nejkvalitnější až za 30 let), pokud dosáhne požadované tloušťky. S každou další sklizní je korek kvalitnější a kvalitnější. Pro vaši informaci, k výrobě korkových produktů se kůra používá zhruba až při třetí a další sklizni.

Zpracování korku

Kůra se poté zhruba rok suší pod širým nebem za účelem zbavení se všech lepkavých zbytků. Korkové desky se musí převařit ve vodě, aby kůra změkla, získala požadovanou pružnost a dalo se s ní lépe pracovat. Obzvlášť velký důraz je kladen na kvalitu samotné vody. Tímto procesem se korek zároveň očišťuje. Pláty pak na několik týdnů poputují do tmavé místnosti, aby se lépe vysušily.

Korkové látky

Po tomto kroku následuje selekce těch kvalitnějších plátů korku. Některé korkové pláty se vyřadí na technické uplatnění a ten hezčí, lepší korek postoupí do světa módy. Z nejkvalitnějších plátů pak vzniká korková kůže, která se pyšní svojí jemností, odolností, pružností. Je hojně využívána k výrobě batohů, kabelek, peněženek a dalších produktů. Ke korkovým látkám je přidaná podložka, která jim přidá na odolnosti a pružnosti. Dále se používá barvivo, které je také šetrné k životnímu prostředí.

A pak už nic nebrání tomu, aby se v manufakturách ručně a s láskou ušily krásné přírodní korkové produkty.

Podobné články